Tegen wie heb je het eigenlijk?
Stapelgek Academy | Relatietherapie | Relatietherapie voor de top van ondernemend Nederland | Relatiecoach

Tegen wie heb je het eigenlijk?
‘Dan zitten we in de auto en kiest Chantal opeens een andere route. Naar mijn mening rijden we dan flink om, maar zij vind het leuk om binnendoor te rijden door alle dorpjes. Er ontstaat een discussie, want ik vind het zonde van de tijd, maar Chantal vind het leuker om van de snelweg af te gaan. De discussie wordt een ruzie, gevolgd door een stille oorlog die zelfs als we de auto uit zijn uren duurt. Als we elkaar uiteindelijk aankijken zijn we beiden doodmoe van alle negatieve energie.
Het gaat helemaal nergens over’ zegt Chris. ‘En zo gaat het de laatste tijd steeds vaker.
Om het minste geringste vliegt de vlam in de pan. Ruzie om niks’.

Zomaar een voorbeeld uit mijn praktijk tijdens een 1 op 1 sessie met Chris.
Deze ‘wissewasjes’ kennen we allemaal, hetzij in een andere situatie. Ze kunnen overal over gaan en ondertussen gaat het nergens over. Maar is dat eigenlijk wel zo? Gaat het hier werkelijk nergens over?
Nee, het gaat hier juist wél ergens over!

Meestal gaat het over oude pijn (en daar is ie toch weer) uit het verleden. Een ogenschijnlijke onbenullige situatie in het nu, triggert oud zeer uit het verleden.
Helaas gebeurt dit allemaal onbewust, waardoor we het niet herkennen en voor je het weet is het weer zover: bonje in de tent. Een keer is niet zo erg. Dat overkomt iedereen wel eens. Maar als het steeds vaker voorkomt, vraag je jezelf dan af hoe het zover heeft kunnen komen en nog belangrijker, hoe jullie het tij kunnen keren?

Ik vraag Chris wie er nog meer in de auto zaten. ‘Nou gewoon, alleen Chantal en ik’.
‘Is dat zo, weet je het zeker Chris?’ Vraag ik uitdagend. Hij kijkt me vragend en lichtelijk geïrriteerd aan.
Omdat Chris verteld dat dit de laatste tijd vaker gebeurd, probeer ik helder te krijgen welk patroon deze negatieve spiraal in stand houdt.
Langzaam maar zeker wordt het duidelijk waar de oorsprong ligt van deze energielek, waar beiden erg veel last van hebben. Chris voelt zich niet gezien, gehoord en zelfs afgewezen wanneer Chantal een beslissing maakt die hij liever anders zou nemen.

Onbewust activeert dit zijn afweermechanisme (ook wel ‘muurtje optrekken’ genoemd) en reageert hij vanuit negatieve ervaringen uit het verleden en projecteert dat op zijn vrouw. Zonder dat hij het in de gaten heeft doet hem dat denken aan de vele ruzies met zijn vader, waar hij als tiener maar ook als jongvolwassene veel botsingen mee had. Nog steeds is het contact met zijn vader slecht, wat hem in zijn diepste ziel raakt. Zijn vader en hij zijn het nooit met elkaar eens. Vroeger al ging zijn vader niet akkoord met Chris’ studiekeuze en dwong hem een andere studie te volgen, die in zijn ogen beter zou zijn voor zijn zoon. Dit neemt Chris zijn vader nog steeds kwalijk. Hij keurt nog steeds keuzes van Chris af. Zelfs de relatie met Chantal kan zijn goedkeuring niet krijgen. Chris voelt zich totaal niet gehoord en gezien voor wie hij is. Zijn vader heeft nog nooit gezegd dat hij trots op hem is.

Ook komt de teleurstelling weer naar boven van die mooie, ambitieuze baan jaren geleden, welke helaas eindigde in een langdurig arbeidsconflict. Bij aanvang werd hem een mooie carrière beloofd, maar jaren later besloot de directeur dat Chris eigenlijk wel goed op zijn plek zat. Meer zat er voor Chris niet in. Een droom viel in duigen. Hij voelde zich weer niet gezien en zelfs gebruikt.

Telkens wanneer Chantal iets doet of beslist waar Chris anders over denkt komen emoties en gevoelens weer naar boven. Hij praat dan niet alleen met Chantal maar onbewust praat hij ook met zijn vader en die directeur van toen. Beiden hebben zijn huidige gedrag sterk beïnvloed.
Onbewust heeft hij zichzelf ooit een belofte gedaan: ‘dit laat ik mij nooit meer gebeuren, ik bepaal voortaan mijn eigen leven!’ Hij heeft de overtuiging eraan gekoppeld dat hij anders zwak is. En wie zwak is, is een ‘loser’, zo maakt hij zichzelf wijs.

Terug naar het moment in de auto.
Op het moment dat Chantal dus een andere keuze maakt, schreeuwt deze belofte en overtuiging onbewust in zijn oren. Chantal op haar beurt reageert vanuit haar onbewuste gedragspatronen en afweermechanismen. Dit gebeurt in een fractie van een seconde en in beide gevallen onbewust.

Na bijna een uur wordt Chris steeds stiller. Hij staart voor zich uit.
Ik vraag hem te delen wat er in hem omgaat nu.
‘We zaten inderdaad niet alleen in de auto. Mijn vader en die directeur waren er ook. En er zullen ongetwijfeld nóg meer mensen bij hebben gezeten van Chantal haar kant’.

Het besef dat er figuurlijk verschillende andere mensen aanwezig waren tijdens hun discussies had even tijd nodig om te landen bij Chris. Het gaf ook ruimte om met een frisse blik naar Chantal te kijken en te beseffen zij niet zijn vader of directeur is. Chantal is zijn vrouw, van wie hij zielsveel houdt. Die anders mag denken dan hij en andere ideeën mag hebben. Dat maakt haar juist zo leuk!

Dit gesprek was nodig om de sleutel in handen te krijgen om het voortaan anders aan te pakken bij een verschil van mening met Chantal. Bewustwording is de heilige graal van vele oplossingen. Ik gaf hem de opdracht voortaan even tot drie te tellen en zichzelf in zulke situaties de vragen te stellen: ‘Waar gaat het hier over, wat gebeurt er hier nu werkelijk? Is het Chantal die dit nu zegt of hoor ik ook anderen mensen praten? Wat doet dit met mij? Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit gesprek tussen ons tweeën blijft, zonder de ‘aanwezigheid’ van anderen? Tegen wie praat ik nu eigenlijk allemaal?’.

Eerlijk is eerlijk, het gebeurt mij ook nog wel eens dat ik meen in discussie te zijn met mijn man Olivier terwijl mijn vader of moeder onzichtbaar aanwezig zijn. Dat ik in de verdediging schiet omdat ik mijn vader hoor praten. Of mijn moeder.
Wanneer ik me hiervan bewust ben, kan ik schakelen en relativeren. Ben ik weer in het nu.
Het resultaat is dan dat wij echt alleen met elkaar in gesprek zijn. Met respect en begrip voor elkaars standpunten.

Leef in liefde!
Sharon

Bovenstaande blog is gebaseerd op mijn ervaringen in mijn relatiecoach praktijk.
Chris en Chantal zijn niet hun echte namen. Het verhaal is zodanig aangepast zodat mijn cliënten in de anonimiteit kunnen blijven en de discretie krijgen waar ik voor sta. Herken je jezelf in bovenstaande en/of heb je ook behoefte om je relatie weer een nieuwe impuls te geven, neem dan contact met mij op via sharon@stapelgek.com.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IK LOOP NIET GRAAG HAND IN HAND.

Gisteren liepen wij heerlijk over het strand van Bergen aan Zee naar Schoorl en weer terug. Het viel me op dat veel stellen romantisch hand in hand liepen. Als relatietherapeut zie ik dat natuurlijk graag! Terwijl ik zelf niet graag hand in hand loop. Gek hè! Ik heb...

ZONDER DE LIEFDE HEBBEN WE NIKS!

“We hebben ons droomhuis gebouwd, een prachtig jong gezin en we kunnen financieel doen wat we willen. We hebben het helemaal voor elkaar! Maar zonder de liefde hebben we niks. Helemaal niks!” Hij zat er wat verslagen bij. Machteloos. En toch ook wel hoopvol. Deze man,...

WAT ALS JULLIE ‘JA’ ZEGGEN?

Ja, wij willen aan onze relatie werken. Ja, diep van binnen willen wij samen oud worden (we weten alleen niet hoé). Ja, wij willen dat ons gezin bij elkaar blijft. Ja, wij zijn bereid om elkaars bril op te zetten. Ja, we zijn bereid om ook naar onszelf te kijken. Ja,...

WIE WIL IK ZIJN?

Ik houd me regelmatig met deze vraag bezig. Het houdt me scherp om keuzes te maken en daar mijn gedrag op af te stemmen. Bijvoorbeeld als ik de impuls voel om een verwijt te maken, dan vraag ik aan mezelf: wie wil ik zijn? Soms slik ik het dan in (choose your...

RELATIETHERAPIE NEXT LEVEL!

Ik wil jullie hier even van mee laten genieten. Bij mij geen therapie op een stoeltje onder een systeemplafond (waar ik zelf ook niet zou willen zitten).😝 Graag neem ik jullie mee naar prachtige locaties, zoals deze: de Hoogen Hof in Bruchem (bij Zaltbommel). Vandaag...

JULLIE RELATIEPROBLEMEN OPLOSSEN IS EEN SLECHT LEIDERSCHAP.

Want dan hebben jullie je problemen wel opgelost, maar zijn jullie weer op een neutraal ‘nulpunt’ beland. Daar hebben jullie toch helemaal niks aan?! Daar krijg je als ondernemer toch ook de kriebels van? Je wilt toch niet alleen problemen oplossen, je wilt ook...

EEN PERFECT LEVEN, MAAR TOCH EEN SCHEIDING OP DE LOER.

Een mooi gezin, prachtig huis, succesvol bedrijf, de mooiste vakanties en jullie kunnen alles doen wat jullie hartje begeert. Wauw. Toch is er die leegte. Dat matte, doffe gevoel van binnen. Je vraagt jezelf af hoe jullie in deze situatie zijn beland? Wanneer ging het...

ZOU JIJ JE TIJD ANDERS INDELEN ALS JE RELATIE EN GEZIN WERKELIJK OP HET SPEL STAAT?

Een vraag die ik stelde aan een bevlogen en zeer succesvolle ondernemer. Het raakte hem. 90 uur per week werken was voor hem volstrekt normaal. Dat deed hij met plezier! Zijn vrouw heeft ook haar eigen bedrijf, maar heeft de uren heel anders ingedeeld. Zij werkt 4...

GEEN OPEN DEUREN VOOR JOU!

Ik ga je niet vertellen wat de ingrediënten zijn voor een mooie relatie. Dat weet je zelf ook wel. Soms krijg ik deze vraag en dan moet ik lachen. Het zijn zulke open deuren. Ik denk dat elke ondernemer en zijn/haar liefdespartner diep van binnen echt wel weten waar...

WELK CIJFER GEEF JIJ JULLIE RELATIE OP DIT MOMENT?

Op een schaal van 0 - 10? Waarbij 0 ‘heel slecht’ is en 10 ‘fantastisch’. Ben je tevreden met dat cijfer? Of zou je willen dat het gemiddelde hoger wordt? Het vergt moed om dit te bespreken met je partner. Zij/hij zal het wellicht ook een moeilijk onderwerp vinden....