ALS IK JOU TOCH NIET HAD!
Stapelgek Academy | Relatietherapie | Relatietherapie voor de top van ondernemend Nederland | Relatiecoach

“Als ik jou toch niet had!”

Dat waren de woorden die Olivier tegen me zei, in november 1994, we waren nog maar nét een paar weken samen.

Wat zou ik daar op hebben beantwoord denk je?

A) Ahhh, wat lief!
B) Ik hou ook van jou!
C) Ja, ik ben ook blij met jou in mijn leven!

En zo waren er nog tig antwoorden mogelijk, als vanzelfsprekende reactie na het horen van zo’n mooi compliment.
Maar nee, ik floepte er onmiddellijk iets anders uit. En wel zo vastberaden, dat ik het daarom nooit meer ben vergeten.
Ik zei namelijk meteen: “Dan had je wel een ander, en ik waarschijnlijk ook.”
Dat gaf stof tot nadenken en een leuk gesprek, het zorgde meteen voor een portie verdieping, waardoor we elkaar weer wat beter leerde kennen.
Toen was ik 19, nog jong en onbezonnen, woonde op kamers in Amsterdam.
Volgende week mag ik 44 kaarsjes uitblazen en wat blijkt: ik denk er nog precies hetzelfde over.

‘Als ik jou toch niet had’…..het klinkt als een lief compliment en zo had Olivier het natuurlijk ook bedoeld.

Maar zo pril als onze relatie was, zo groot kwamen deze woorden bij mij binnen.
‘Als ik jou toch niet had’…..gaf mij het gevoel dat ik de uitverkorene was. De ware. De enige.
Op zich natuurlijk heel romantisch, lief en fijn. En natuurlijk smolt mijn ego van zoveel vleierij.
Het was immers mijn meisjesdroom om ooit te trouwen met een man die knap en lief is.
Maar oei, wat een verantwoordelijkheid kreeg ik hiermee in mijn mandje geschoven door deze attente prins op het witte paard!

‘Als ik jou toch niet had’…. Nou, vul het maar in:
A) Dan was ik nu alleen.
B) Dan was ik ongelukkig.
C) Dan was mijn leven niet zo leuk.
D) Dan…..vul maar in, maar meestal heeft het antwoord met het geluksgevoel van de ander te maken.

Nee, ik ben niet verantwoordelijk voor het geluk van een ander. Dit klinkt misschien onaardig, maar dat is niet wat ik ermee bedoel.
Want al zou ik het wel willen, ik kán het echt niet. Het is namelijk een onmogelijke taak en zo’n taak kan jou en de ander heel ongelukkig maken.
Je relatie kan dan in een ‘scheve’ verhouding belanden (niet gelijkwaardig) en kun je vergelijken met het sluiten van een deal: ‘als jij zus, dan ik zo’ (als/dan).

Geluk zit in jezelf, daar begint het allemaal. Dat is de basis en vanuit daar kun je het delen, en dat is het mooiste dat er is!
Dit is mijn overtuiging en zo heb ik het altijd gevoeld, dus ook als 19-jarig pril vriendinnetje van Olivier.

Ik geloof niet in één ware. Wel in ware liefde.
Dus ik meende het oprecht toen ik zei: dan had je wel een ander en ik waarschijnlijk ook!

Want als ik down under, in Australië was geboren, of destijds niet in Amsterdam had gewoond, was ik Olivier hoogstwaarschijnlijk nooit tegen het lijf gelopen.
Ik geloof dat er van de bijna 8 miljard mensen op deze aardkloot heel veel mensen zijn waar ik gelukkig mee had kunnen worden en hij ook.
Ze lopen overal rond, zomaar los in het wild.

Maar ik ben elke dag dankbaar dat het Olivier was, (of Oof zoals ik hem meestal noem) die destijds bij mijn vriendin Heleen (zijn tweelingzus) in Amsterdam op bezoek kwam en bij haar op de stoep stond, op een zonnige zondagmiddag. Heleen was boven in haar kamer en ik deed daarom haar voordeur open.

Twee jonge mensen, voor het eerst oog in oog met elkaar, beiden al gelukkig met zichzelf en klaar om het te delen.

En natuurlijk kun je eens zeggen: ‘Als ik jou toch niet had’. Maar verwacht nooit ‘wisselgeld’, geen tegenprestatie.
Het moet gewoon een lief complimentje zijn en niet meer dan dat.

Happy greetz,

Sharon

 

Foto: zomer 1994, Olivier, Heleen, Sharon

Vind je dit een leuk blog? Laat het ons weten!
Of heb je suggesties, opmerkingen of wil je iets anders kwijt, stuur ons een berichtje.

 

4 Reacties

 1. Simone Slap

  Leuke anekdote!
  En je hebt helemaal gelijk.
  Zo is het ?

  Antwoord
 2. Ninon

  Mooi geschreven! En ohhh zo waar, gelukkig heb ik dit alles van heel dichtbij mogen meemaken.
  Voor mij waren, zijn en blijven jullie een voorbeeld van “ Ware Liefde”.

  Antwoord
 3. Ed slap

  Mooi verhaal en stof tot nadenken

  Antwoord
 4. Sofie

  “Twee jonge mensen, voor het eerst oog in oog met elkaar, beiden al gelukkig met zichzelf en klaar om het te delen.” Mooi geschreven en zo treffend. Dank voor het delen!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HET BELANG VAN EEN GOEDE VRAAG.

Regelmatig vertrouwen mensen mij hun verhalen toe. Niet alleen mijn cliënten, maar ook mensen die ik tegenkom ‘op straat’. Veelvoorkomend onderwerp is dat ze al eens gescheiden zijn. “Het ging niet meer.” Vaak volgt dan: “hadden we maar hulp gezocht, wellicht waren we...

UIT ELKAAR GAAN IS SOMS BETER.

Stellen die bij me komen hebben vaak grote relatieproblemen (niet altijd trouwens). Echter, is het verlangen om bij elkaar te blijven meestal nóg groter. En dat is een prachtig uitgangspunt om bij me in te stappen: een verlangen dat immers groter is dan het probleem,...

SCHEIDEN OF BLIJVEN?

Houdt deze vraag je meer dan ooit bezig? Lig je ‘s nachts wakker omdat deze impasse onbeantwoord blijft? Een onverdraaglijk schuldgevoel maakt je misselijk. Er komt zoveel bij kijken, wat het besluit ook wordt. Er is hoe dan ook werk aan de winkel. Jullie relatie is...

IK BEN JE MOEDER NIET!

Regelmatig zijn ondernemers ‘bang’ dat ik ze ga zeggen dat ze minder moeten werken, omwille van de relatie thuis. ‘Zeg, ik ben je moeder niet’, zeg ik dan met een lach. Dat je binnenkort zelf andere keuzes gaat maken, die kans is heel groot. Maar niet omdat ik het...

SPIJT NA EEN SCHEIDING.

Je moet er toch niet aan denken? Dat je spijt krijgt dat je een einde maakte aan je relatie. Toch blijkt dat ongeveer de helft van de mensen die een scheiding hebben geïnitieerd, later spijt krijgt. Ze beseffen ineens wat ze kwijt zijn geraakt. Spijt is een emotie die...

De beste relatietherapeut

DE BESTE RELATIETHERAPEUT Is diegene die het beste bij jullie past. Veel gestelde vragen die ik vaak hoor over mijn vakgebied zijn: Wat is de beste relatietherapie? Welke relatietherapeut of relatiecoach draagt echt bij aan het oplossen van onze relatiecrisis? Waar...

IK LOOP NIET GRAAG HAND IN HAND.

Gisteren liepen wij heerlijk over het strand van Bergen aan Zee naar Schoorl en weer terug. Het viel me op dat veel stellen romantisch hand in hand liepen. Als relatietherapeut zie ik dat natuurlijk graag! Terwijl ik zelf niet graag hand in hand loop. Gek hè! Ik heb...

ZONDER DE LIEFDE HEBBEN WE NIKS!

“We hebben ons droomhuis gebouwd, een prachtig jong gezin en we kunnen financieel doen wat we willen. We hebben het helemaal voor elkaar! Maar zonder de liefde hebben we niks. Helemaal niks!” Hij zat er wat verslagen bij. Machteloos. En toch ook wel hoopvol. Deze man,...

WAT ALS JULLIE ‘JA’ ZEGGEN?

Ja, wij willen aan onze relatie werken. Ja, diep van binnen willen wij samen oud worden (we weten alleen niet hoé). Ja, wij willen dat ons gezin bij elkaar blijft. Ja, wij zijn bereid om elkaars bril op te zetten. Ja, we zijn bereid om ook naar onszelf te kijken. Ja,...

WIE WIL IK ZIJN?

Ik houd me regelmatig met deze vraag bezig. Het houdt me scherp om keuzes te maken en daar mijn gedrag op af te stemmen. Bijvoorbeeld als ik de impuls voel om een verwijt te maken, dan vraag ik aan mezelf: wie wil ik zijn? Soms slik ik het dan in (choose your...