ALS IK JOU TOCH NIET HAD!
Stapelgek Academy | Relatietherapie | Relatietherapie voor de top van ondernemend Nederland | Relatiecoach

“Als ik jou toch niet had!”

Dat waren de woorden die Olivier tegen me zei, in november 1994, we waren nog maar nét een paar weken samen.

Wat zou ik daar op hebben beantwoord denk je?

A) Ahhh, wat lief!
B) Ik hou ook van jou!
C) Ja, ik ben ook blij met jou in mijn leven!

En zo waren er nog tig antwoorden mogelijk, als vanzelfsprekende reactie na het horen van zo’n mooi compliment.
Maar nee, ik floepte er onmiddellijk iets anders uit. En wel zo vastberaden, dat ik het daarom nooit meer ben vergeten.
Ik zei namelijk meteen: “Dan had je wel een ander, en ik waarschijnlijk ook.”
Dat gaf stof tot nadenken en een leuk gesprek, het zorgde meteen voor een portie verdieping, waardoor we elkaar weer wat beter leerde kennen.
Toen was ik 19, nog jong en onbezonnen, woonde op kamers in Amsterdam.
Volgende week mag ik 44 kaarsjes uitblazen en wat blijkt: ik denk er nog precies hetzelfde over.

‘Als ik jou toch niet had’…..het klinkt als een lief compliment en zo had Olivier het natuurlijk ook bedoeld.

Maar zo pril als onze relatie was, zo groot kwamen deze woorden bij mij binnen.
‘Als ik jou toch niet had’…..gaf mij het gevoel dat ik de uitverkorene was. De ware. De enige.
Op zich natuurlijk heel romantisch, lief en fijn. En natuurlijk smolt mijn ego van zoveel vleierij.
Het was immers mijn meisjesdroom om ooit te trouwen met een man die knap en lief is.
Maar oei, wat een verantwoordelijkheid kreeg ik hiermee in mijn mandje geschoven door deze attente prins op het witte paard!

‘Als ik jou toch niet had’…. Nou, vul het maar in:
A) Dan was ik nu alleen.
B) Dan was ik ongelukkig.
C) Dan was mijn leven niet zo leuk.
D) Dan…..vul maar in, maar meestal heeft het antwoord met het geluksgevoel van de ander te maken.

Nee, ik ben niet verantwoordelijk voor het geluk van een ander. Dit klinkt misschien onaardig, maar dat is niet wat ik ermee bedoel.
Want al zou ik het wel willen, ik kán het echt niet. Het is namelijk een onmogelijke taak en zo’n taak kan jou en de ander heel ongelukkig maken.
Je relatie kan dan in een ‘scheve’ verhouding belanden (niet gelijkwaardig) en kun je vergelijken met het sluiten van een deal: ‘als jij zus, dan ik zo’ (als/dan).

Geluk zit in jezelf, daar begint het allemaal. Dat is de basis en vanuit daar kun je het delen, en dat is het mooiste dat er is!
Dit is mijn overtuiging en zo heb ik het altijd gevoeld, dus ook als 19-jarig pril vriendinnetje van Olivier.

Ik geloof niet in één ware. Wel in ware liefde.
Dus ik meende het oprecht toen ik zei: dan had je wel een ander en ik waarschijnlijk ook!

Want als ik down under, in Australië was geboren, of destijds niet in Amsterdam had gewoond, was ik Olivier hoogstwaarschijnlijk nooit tegen het lijf gelopen.
Ik geloof dat er van de bijna 8 miljard mensen op deze aardkloot heel veel mensen zijn waar ik gelukkig mee had kunnen worden en hij ook.
Ze lopen overal rond, zomaar los in het wild.

Maar ik ben elke dag dankbaar dat het Olivier was, (of Oof zoals ik hem meestal noem) die destijds bij mijn vriendin Heleen (zijn tweelingzus) in Amsterdam op bezoek kwam en bij haar op de stoep stond, op een zonnige zondagmiddag. Heleen was boven in haar kamer en ik deed daarom haar voordeur open.

Twee jonge mensen, voor het eerst oog in oog met elkaar, beiden al gelukkig met zichzelf en klaar om het te delen.

En natuurlijk kun je eens zeggen: ‘Als ik jou toch niet had’. Maar verwacht nooit ‘wisselgeld’, geen tegenprestatie.
Het moet gewoon een lief complimentje zijn en niet meer dan dat.

Happy greetz,

Sharon

 

Foto: zomer 1994, Olivier, Heleen, Sharon

Vind je dit een leuk blog? Laat het ons weten!
Of heb je suggesties, opmerkingen of wil je iets anders kwijt, stuur ons een berichtje.

 

4 Reacties

 1. Simone Slap

  Leuke anekdote!
  En je hebt helemaal gelijk.
  Zo is het ?

  Antwoord
 2. Ninon

  Mooi geschreven! En ohhh zo waar, gelukkig heb ik dit alles van heel dichtbij mogen meemaken.
  Voor mij waren, zijn en blijven jullie een voorbeeld van “ Ware Liefde”.

  Antwoord
 3. Ed slap

  Mooi verhaal en stof tot nadenken

  Antwoord
 4. Sofie

  “Twee jonge mensen, voor het eerst oog in oog met elkaar, beiden al gelukkig met zichzelf en klaar om het te delen.” Mooi geschreven en zo treffend. Dank voor het delen!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De 5 talen van de liefde

De 5 talen van de liefde. Van álle boeken die ik over de liefde en relaties heb gelezen is en blijft dit mijn absolute topper! Het is een klein boek, maar de inhoud is GROOTS en universeel! Het maakt namelijk niet uit waar je woont, wie je bent en waar je in gelooft....

Relatiecoaching voor elke relatie?

Is mijn traject Vitamine L(iefde) er voor iedereen? Het antwoord is simpel: NEE Afgelopen week had ik een call met een man die aangaf dat hij 'best een goede' relatie heeft met zijn vrouw. Er miste alleen wat levendigheid, de 'sjeu' is eraf. Ze waren allebei in beslag...

Wil je de regie over je leven terug?

Nu het jaar ten einde loopt kijken veel mensen terug. Wat heb ik afgelopen jaar gedaan? Waarschijnlijk heb je heel veel aandacht gehad voor je onderneming. Misschien was het een pittig jaar voor je en heb je een omzetverlies te verwerken? Of wellicht kijk je terug op...

Waarom investeren in je relatie zo belangrijk is

WAAROM INVESTEREN IN JE RELATIE ZO ONTZETTEND BELANGRIJK IS! Lees even dit schrijnende verhaal. Deze week had ik een kennismaking /intake met een ondernemend stel dat eigenlijk uit elkaar wil, maar het financieel niet kan. Dit zijn geluiden die ik vaker hoor en waar...

Goud in handen in plaats van de scheidingspapieren

WAT JULLIE KUNNEN BEREIKEN DOOR MET MIJ TE WERKEN Ik gooi 'm er maar meteen in: Mijn relatiecoach traject Vitamine Liefde is ANDERS dan anders. Ik zeg niet dat het béter is dan traditionele trajecten, maar het is wel degelijk anders. Ik heb namelijk een geheel EIGEN...

Kom eerst bij mij!

Mag ik een keer heel arrogant doen? Ik doe het gewoon! Laatst poste ik onderstaande video op mijn socials (zie in de link onderaan dit bericht). De boodschap is wat arrogant, het komt echt uit mijn tenen! Maar ik meen het wel! Elk jaar zijn er twee scheidingspieken:...

Vakantie tips voor koppels!

Heb je ook bijna vakantie? Leuk toch! Of niet? Naast het woord liefde is vakantie het meest favoriete woord van veel Nederlanders. Helaas gaan die twee niet altijd goed samen. Is voor de één de vakantie een tijd om te genieten van het gezin en elkaar, de ander krijgt...

Wat is jouw relatie je waard?

WAT IS JOUW RELATIE JE WAARD? Wat is het je waard om je gezin bij elkaar te houden? Om gelukkig te zijn met je partner? En begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen scheiden of uit elkaar gaan, wanneer het echt niet meer gaat. Soms is dat juist beter voor iedereen....

Geef je relatie een cijfer!

VRAAG: Zeg eens eerlijk. Welk cijfer geef je jullie relatie? 0 staat voor heel slecht. 10 staat voor geweldig.Mooie vraag om ook eens aan je partner te vragen. Het is een laagdrempelige en goede thermometer om aan te tonen hoe jullie je relatie ervaren op dit moment....

Relatiecoaching kan ook leuk zijn hoor!

Een doos met tissues. Ze staan er niet voor niks, zelfs met je ogen dicht grijp je altijd raak. Ze vinden gretig hun aftrek, daarom een ware ‘must have’ in mijn praktijk. En nu hoor ik je denken: ‘ja, voor al die verdrietige tranen die er vloeien natuurlijk!’. Deels...