DIT DURF IK NIET TE ZEGGEN.
Stapelgek Academy | Relatietherapie | Relatietherapie voor de top van ondernemend Nederland | Relatiecoach

“Niks zeggen… werkt die strategie voor jou?” vroeg ik gisteren aan mijn cliënt?

“Nee, maar ik wil hem echt niet kwetsen. Ik hou het daarom voor mezelf.”

“Lever je dan niet een stukje van jezelf in?”, vroeg ik haar.

“Jawel, maar misschien hoort dat erbij. Misschien wil ik wel te veel?”

“Hoe kan hij weten wat jouw behoefte is, als jij dit niet met hem deelt?”

“Tja, maar ik wil hem niet onzeker maken.

Het is immers mijn behoefte, hij ziet dat vast niet zitten.”

“Hoe onzeker zal hij zich nu voelen, denk je? Hij doet zo zijn best, maar het blijft gissen voor hem, totdat jij zegt wat er op jouw verlanglijstje staat.”

Een kleine greep uit een gesprek dat ik gisteren had met mijn cliënt, tijdens hun derde Couple Retreat (ik geef tegenwoordig niet twee, maar drie (!) losse dagen Couple Retreat in mijn traject. We beginnen de derde dag met een individuele sessie van ieder een uur).

“Hoe eerlijk is jullie relatie wanneer jij je inhoudt omdat je bang bent voor de reactie van hem, of om hem niet te willen kwetsen?”

Hmm, dat is inderdaad niet erg eerlijk van mij, als je het zo zegt.

“Nee, inderdaad. Voor jezelf niet en voor hem ook niet. Bovendien ga je ervan uit dat dit alleen jouw behoefte is en niet de zijne. Dat is een aanname!

Misschien is hij niet meteen heel enthousiast, maar is wel hij bereid om jouw kant op te bewegen. Of niet, maar dan is dat ook maar duidelijk. Is het een idee om het vanmiddag open te gooien?”

‘S Middags na de lunch ontstond vervolgens een mooi en open gesprek. Hij luisterde oprecht naar wat ze zei en vond het fijn dat ze dit deelde. Zij voelde zich opgelucht dat het bespreekbaar was en dat hij bereid is om het hier verder met haar over te hebben.

Drie vragen aan jou:

1️⃣ Wat durf jij niet te delen?
2️⃣ Welke aanname(s) heb je?
3️⃣ Werkt die ‘strategie’ tot nu toe voor je?

Hulp nodig bij het delen van je diepste gevoelens en behoeften?

Je bent er maar één stap van vandaan.

Stuur een dm of mail Sharon@stapelgek.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HET BELANG VAN EEN GOEDE VRAAG.

Regelmatig vertrouwen mensen mij hun verhalen toe. Niet alleen mijn cliënten, maar ook mensen die ik tegenkom ‘op straat’. Veelvoorkomend onderwerp is dat ze al eens gescheiden zijn. “Het ging niet meer.” Vaak volgt dan: “hadden we maar hulp gezocht, wellicht waren we...

UIT ELKAAR GAAN IS SOMS BETER.

Stellen die bij me komen hebben vaak grote relatieproblemen (niet altijd trouwens). Echter, is het verlangen om bij elkaar te blijven meestal nóg groter. En dat is een prachtig uitgangspunt om bij me in te stappen: een verlangen dat immers groter is dan het probleem,...

SCHEIDEN OF BLIJVEN?

Houdt deze vraag je meer dan ooit bezig? Lig je ‘s nachts wakker omdat deze impasse onbeantwoord blijft? Een onverdraaglijk schuldgevoel maakt je misselijk. Er komt zoveel bij kijken, wat het besluit ook wordt. Er is hoe dan ook werk aan de winkel. Jullie relatie is...

IK BEN JE MOEDER NIET!

Regelmatig zijn ondernemers ‘bang’ dat ik ze ga zeggen dat ze minder moeten werken, omwille van de relatie thuis. ‘Zeg, ik ben je moeder niet’, zeg ik dan met een lach. Dat je binnenkort zelf andere keuzes gaat maken, die kans is heel groot. Maar niet omdat ik het...

SPIJT NA EEN SCHEIDING.

Je moet er toch niet aan denken? Dat je spijt krijgt dat je een einde maakte aan je relatie. Toch blijkt dat ongeveer de helft van de mensen die een scheiding hebben geïnitieerd, later spijt krijgt. Ze beseffen ineens wat ze kwijt zijn geraakt. Spijt is een emotie die...

De beste relatietherapeut

DE BESTE RELATIETHERAPEUT Is diegene die het beste bij jullie past. Veel gestelde vragen die ik vaak hoor over mijn vakgebied zijn: Wat is de beste relatietherapie? Welke relatietherapeut of relatiecoach draagt echt bij aan het oplossen van onze relatiecrisis? Waar...

IK LOOP NIET GRAAG HAND IN HAND.

Gisteren liepen wij heerlijk over het strand van Bergen aan Zee naar Schoorl en weer terug. Het viel me op dat veel stellen romantisch hand in hand liepen. Als relatietherapeut zie ik dat natuurlijk graag! Terwijl ik zelf niet graag hand in hand loop. Gek hè! Ik heb...

ZONDER DE LIEFDE HEBBEN WE NIKS!

“We hebben ons droomhuis gebouwd, een prachtig jong gezin en we kunnen financieel doen wat we willen. We hebben het helemaal voor elkaar! Maar zonder de liefde hebben we niks. Helemaal niks!” Hij zat er wat verslagen bij. Machteloos. En toch ook wel hoopvol. Deze man,...

WAT ALS JULLIE ‘JA’ ZEGGEN?

Ja, wij willen aan onze relatie werken. Ja, diep van binnen willen wij samen oud worden (we weten alleen niet hoé). Ja, wij willen dat ons gezin bij elkaar blijft. Ja, wij zijn bereid om elkaars bril op te zetten. Ja, we zijn bereid om ook naar onszelf te kijken. Ja,...

WIE WIL IK ZIJN?

Ik houd me regelmatig met deze vraag bezig. Het houdt me scherp om keuzes te maken en daar mijn gedrag op af te stemmen. Bijvoorbeeld als ik de impuls voel om een verwijt te maken, dan vraag ik aan mezelf: wie wil ik zijn? Soms slik ik het dan in (choose your...